NIALL MC GUIGAN – SPIRITUAL ANARCHY

Twee jaar geleden verscheen het debuutalbum “Awareness” van de Ierse folkrocker Niall Mc Guigan die begin dit jaar een tweede plaat uitbracht onder de titel “Niall Mc Guigan & Friends Live At St. Ann’s Church Dublin”. Dat hij een productieve muzikant is bewijst hij door amper enkele maanden later alweer een nieuw studioalbum uit de brengen.

Titel van die plaat is “Spiritual Anarchy” en bevat tien nummers waarvan er negen van tekst en muziek werden voorzien door deze singer-songwriter zelf. Het slotnummer van dit album is echter een heel knappe coverversie van de song “Mother Father (Set Us Free)” (zie 2e video), een ballad uit het repertoire van ‘Deep Purple’-gitarist Ritchie Blackmore’s Brits-Amerikaanse rockgroep ‘Rainbow’ en een track uit hun album “Bosnian Rainbows” uit 2013.

De rockende albumtiteltrack “Spiritual Anarchy” kunt u echter beluisteren op de eerste video bij deze recensie. In zijn muziek blendt Niall Mc Guigan folk met alternatieve rock en reggae. De meeste nummers op deze plaat vallen dan ook meer onder de noemer ‘rock’ dan ‘folk’. Illustratief hiervoor zijn openingstrack “Simple Message” die ons even aan werk van de Britse rockformatie ‘Oasis’ herinnert, “Butterfly”, “I See” en “Whom Are You?”. Meer naar folkmuziek neigend zijn de nummers “Don’t Let The Music Die”, “It Hurts But It Heals”, “Talisman” en “Saoirse” dat een Iers woord is voor ‘vrijheid’.

Net als bij zijn debuutplaat “Awareness” werd dit tweede studioalbum opnieuw geproducet door Niall Mc Guigan en de ook bij ons bekende Ierse singer-songwriter Ben Reel. De muzikanten die hem bij de opname in de studio hebben begeleid zijn bassist Paul Mc Cabe, drummer Karl Cosgrove, gitarist Paul Mc Elroy en violist Rafal Szydlowski, terwijl de vrouwelijke backing vocals voor rekening van Clare Foley waren. Niall Mc Guigan is in de volgende maanden ettelijke keren live te horen en te zien tijdens concerten in Nederland waar hij ongetwijfeld deze songs uit het album “Spiritual Anarchy” zal brengen.

(valsam)

 

 

16 november 2019: Tierney’s Irish Pub & Restaurant, Delft, NL
17 november 2019: Sofar Sounds, Leiden, NL
23 november 2019: The Irrational Library, Haarlem, NL
30 november 2019: Little Fly / La Pien Noir, Haarlem, NL
1 december 2019: ‘t Oude Pothuys, Leiden, NL
6 & 7 december 2019: Tierney’s Irish Pub & Restaurant, Delft, NL
5 januari 2020: Café Checkpoint Charlie, Amsterdam, NL
16 januari 2020: Mulligans Irish Music Bar, Amsterdam, NL

 

 

Artiest info
Website  
 

video